Sådan vælger du en labelprinter til dit behov

0
6216

Denne artikel tager udgangspunkt i nogle af de overvejelser du som lageransvarlig eller virksomhedsejer bør gøre dig inden du investerer i en labelprinter. Behov og pris hænger ofte uløseligt sammen, så det er en fordel at gøre sig tanker om hvilke opgaver du har behov for at løse med en ny labelprinter og dernæst kan du vælge ud fra pris og kvalitet.

Printmetoden er afgørende for dit valg

Du har besluttet at integrere en labelprinter i din virksomhed for at optimere f.eks din lagerstyring eller etiketteringsopgaver, men du er hvilken løsning du skal investere i. En hurtig søgning på Google gør ikke beslutningen nemmere, da der findes et bredt udvalg af labelprintere til ethvert behov. Vi vil her forsøge at inddrage nogle af de aspekter som kan være afgørende for hvilke labelprinter du bør pejle dig ind på.

 

Printmetoden er afgørende for den kvalitet som din labels vil besidde. Der er groft sagt tre typer af printtyper at vælge imellem:

 

Direkte termisk

Termisk transfer

Blækprinter

 

Det er i princippet også muligt at anvende en almindelig laserprinter til opgaverne med print af labels, men det er ikke en langsigtet løsning pga. den lavere kvalitet og laserprint til f.eks. syntetisk materiale giver langt fra et optimalt resultat.

 

Den direkte termiske printform tilfører varme direkte til en label for at opvarme blækket på den og producere det ønskede print. Til formålet behøves hverken blæk eller printertoner og det er derfor en omkostningseffektiv metode. Ulempen ved det direkte termiske print er, at holdbarheden ikke er så langvarig. Det færdige print er følsom overfor UV lys, varme, fugt og almindelige slitage.

 

– Hvis du skal bruge en labelprinter på et lager som f.eks. er udsat for nogle af disse elementer, så bør du ikke vælge en labelprinter som anvender den direkte termiske printform.

 

En termisk transfer labelprinter tilfører varme fra et printhoved til at opvarme og smelte blæk eller voks som dernæst bliver overført til en label og danner det færdige print. Denne form for print kan producere sort/hvid, samt print i farver. Termiske transfer print kan modstå UV lys, fugt, varme, kulde, skidt og alskens typer af slitage.

 

– Hvis du skal bruge din labelprinter på et lager med svingende temperatur, så bør du vælge én med termisk transfer teknologi. Bemærk, at labelprintere med denne type teknologi er væsentligt dyrere at erhverve sig.

 

Du kan også vælge en labelprinter som anvender blæk til at printe det færdige resultat. Ofte vil en labelprinter med blæk ikke være en optimal løsning til noget lager. Der skal få forstyrrende elementer til at udviske printet og modstandsdygtigheden overfor selv de mindste varme eller kulde forandringer er for lav.

 

– Hvis du blot skal anvende din labelprinter til begrænsede kontoropgaver, så giver en blæk-baseret løsning mening.

Andre aspekter du bør have med i dine overvejelser

Én ting er printmetoden på din kommende labelprinter, men derudover bør du også inddrage følgende aspekter:

 

Printopløsningen

Printvolumen

Størrelsen på dine labels

Tilslutningsmuligheder

 

I forhold til opløsningen, og til dels kvaliteten, på dine labelprints er den afgørende faktor DPI eller “dots per inch” – lidt løseligt oversat betyder det “punkter per tomme”. Kort fortalt, så jo højere DPI desto bedre kvalitet. En standard labelprinter printer op til 300 DPI og det er fint til de fleste lageropgaver. Hvis du har behov for at printe i farver eller mere detaljeret, så bør du kigge efter løsninger med op til 600 DPI.

 

Printvolumen på en labelprinter handler om hvor mange prints den kan producere i timen. Hvis du printer mange etiketter hver dag, så tjek “Max Printing Speed” under printerens egenskaber og sammenhold det med dine behov.

 

Størrelsen på dine labels prints er også væsentlig. En for lille labelprinter gør det svært at opfylde alle dine behov. Gå ikke på kompromis her, da din labelprinter som minimum skal kunne adresse alle størrelser af print til din virksomhed.

 

Tilslutningsmuligheder er også en faktor du bør have fokus på. En labelprinter kan i sagens natur være stationær eller mobil. Hvis den skal klare opgaver på et stort område er mobilitet i hovedsædet.