Segboard – sjov leg eller transport fra A til B

0
3964

Et segboard er et sjovt og anderledes transportmiddel. På en enkel opladning kan du køre op til 20-30 km, så et segboard kan sagtens være et alternativ til cyklen eller knallerten. I de fleste tilfælde bliver segboards dog brugt som legetøj hjemme på terrassen eller i skolegården.

Krav til segboards

Er du på udkig efter et segboard, som du kan bruge på offentlig vej, er der nogle ting du skal være opmærksom på. Du skal sikre dig, at dit segboard overholder bestemmelserne i ”Forsøgsordning for selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards”.

  • Dit segboard skal være CE-godkendt efter maskindirektivet
  • Boardet må maksimalt kunne køre 20 km/t ved egen kraft
  • Segboardet må maksimalt veje 25 kg, og det må ikke være længere end 1,2 meter og bredere end 0,7 meter.

Der er også forskellige krav til lys. Det betyder ikke noget, om lygterne sidder på dig eller boardet – de skal bare være der. Kravene er:

  • Mindst en gul eller hvid forlygte
  • Mindst en rød baglygte, som kan ses på 300 meters afstand

Har du lygter, som blinker, skal frekvensen være mindst 120 blink per minut.

Foruden lygter skal dit segboard også være udstyret med reflekser. Der skal være minimum en hvid refleks foran og minimum en rød bagpå. Derudover skal der være en hvid eller gul refleks, som kan ses fra begge sider.

Ligesom der er visse krav, din cykel skal leve på til, er der altså også krav til dit segboard. Det er yderst vigtigt, at du sikrer, at alting er i orden, inden du kører af sted på vejen. På den måde passer du bedst på dig selv og andre i trafikken.

Det rigtige valg af segboard

Når du skal bestille dit nye segboard, er batteriet og de indvendige dele de mest væsentlige faktorer. Det er afgørende, at produktet er CE-godkendt, og at der foreligger tests, rapporter og sikkerhedsgodkendelser. I denne test af segboards finder du fem mulige bud på dit nye segboard.

For at vælge det helt rigtige segboard, er det en god idé at kigge på dit kørselsbehov. Du skal finde ud af, hvor lang rækkevidde du har behov for på en opladning, og så skal du finde ud af, om du har et behov for at kunne køre offroad.

De mest normale hjulstørrelser på segboards er 6,5”, 8,5” og 10”. Vælger du et større hjul, vil dit board være mere terrængående, og du vil opleve en bedre kørekomfort. Vil du have den bedst mulige komfort på din køretur, bør du vælge et segboard med 10” hjul med luftslange. Har du derimod et behov for at kunne køre på græs, grusveje og andre ujævne overflader, så vil det være en fordel at købe en Hummer-model med 8,5” terrængående hjul.  

Endelig skal du se efter, hvor mange kilo segboardet kan bære. Størstedelen af de segboards, du finder på markedet, kan bære op til 100 kg, men der kan forekomme forskellige belastningsevner.

Når du har fundet det helt rigtige board, er det bare at komme af sted.