Hvad betyder inflation?

0
153

Det seneste år har du nok bidt mærke i, at vores leveomkostninger og udgifter er blevet markant dyrere. En tur i supermarkedet kan hurtigt blive en dyr affære, hvis du skal have fat i helt almindelige hverdagsprodukter som smør eller æg. Prisstigningerne kan altså mærkes i dagligdagen, selvom man ikke lever et liv i sus og dus.

De seneste års begivenheder har gjort, at den danske økonomi skranter lidt, og vi begynder at se effekten i vores dagligdag. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan prisstigninger påvirker samfundet og få et tip til, hvorfor du skal tage over sundet og handle ind.

Vedholdende prisstigninger er et dårligt tegn

Man hører folk bruge ordet inflation i flæng om den økonomiske tilstand, vi er i nu. Men hvad er inflation egentlig? Inflation beskriver en tilstand i et land, hvor der forekommer vedvarende prisstigninger, og forbrugernes købekraft påvirkes over længere tid.

Det vil altså sige, at flere områder påvirkes såsom køb af varer, om det er i supermarkedet, tøjbutikker eller hos slagteren bliver dyrere for forbrugerne, der nu kan få færre varer for deres penge.

Det er dog ikke kun indkøb af dagligvarer, som påvirkes af inflationen. Inflationen viser også sit grimme ansigt ved køb af tjenester, som at gå til frisør eller en tur i skønhedssalonen, der pludselig koster langt mere, end det plejede at gøre.

Tag en tur over sundet

Der er vist ingen tvivl om, at inflationen påvirker vores daglige indkøb. Her kan det være en idé at tænke i nye baner for at få lidt luft i privatøkonomien. Det giver for eksempel god mening at smutte en tur over Øresundsbroen til vores svenske naboer, hvor du kan spare penge lige nu med den lukrative valutakurs.

Hvad betyder Valutakurs? Når vi snakker om valutakurs, så handler det ganske enkelt om fastsættelsen af værdien af en valuta i forhold til en anden valuta. Den svenske krones kurs er historisk lav, så derfor rækker den danske krone langt hos vores naboer.

Du kan derfor spare penge ved at tage til Sverige og gå på jagt i supermarkeder og butikker. Hvem ved, måske er det nu, at du skal til at udforske Skåne, der ligger lige på den anden side af sundet? Foruden den fordelagtige valutakurs har Skåne en masse seværdigheder og en smuk natur, du også kan nyde, når du skal på tilbudsjagt i det svenske.

Inflation er ikke nødvendigvis slemt

Selvom det kan være svært at tro, så er et vist niveau af inflation i samfundet ikke nødvendigvis dårligt. Det kan nemlig være et udtryk for, at landet gennemgår en periode med højkonjunktur, hvor lønningerne for eksempel øges, og forbruget naturligt nok stiger.

Her kommer spørgsmål om udbud og efterspørgsel i økonomien på spil. Når forbrugere og dermed også virksomhedernes efterspørgsel efter produkter og serviceydelser er markant, vil priserne automatisk stige. Man kan derfor sige, at inflation er en tilstand, som er uundgåelig med økonomiens forskellige udsving, både de gode og de dårlige af slagsen.