Sådan vælger du det rigtige internet

0
1268

94 procent af danskerne er dagligt online på internettet. På trods af, at fejlbarlige spåmænd mente, at internettet blot var en døgnflue i 1990’erne, er det altså kommet for at blive. Men hvordan får du den bedste oplevelse på internettet og hvordan kan du beskytte dig mod angreb i den virtuelle verden?

I denne artikel bliver du klogere på begge dele, ligesom du får kyndig vejledning til, hvilken type af internet du får mest gavn af.

Forskellige slags internet

De to mest almindelige former for internet i Danmark er fibernet og bredbånd.

Forskellen er primært hastigheden, som faciliteres af den type af kabler, som internettet kører igennem. Bredbånd er en ældre form for internet, der kører gennem kobberkabler, der også kaldes koaksialkabler, og forbindelsen skal minimum være på 2 mbit for at måtte kalde sig bredbånd.

Fibernet udsendes gennem lyslederkabler. Deres kapacitet er langt større, og dermed kan datapakker hurtigere transporteres frem og tilbage. Kablerne er fremstillet af lyslederfibre og glas. Det giver dig hurtigere internet i hjemmet. Fibernet er typisk dyrer, fordi du får en bedre service. Det er ligeledes heller ikke alle husstande, der kan modtage fibernet. Det kræver nemlig, at der er gravet de rigtige kabler ned i jorden omkring dit hus.

Ofte kan du finde gode tilbud på internet i en begrænset periode. Det kan eksempelvis være 1 – 3 måneder gratis eller med gratis oprettelse. Vær dog opmærksom på, at mange udbydere kører med en bindingsperiode og eventuelt et gebyr på den router, de medsender dig ved oprettelse.

Hvad er dit behov?

At vælge internet i dag er ingen overskuelig opgave. Der er et væld af udbydere på markedet, der alle tilbyder et separat produkt og med forskellige hastigheder, priser og individuelle kontraktpunkter.

 

Før du beslutter dig for, hvilket internet du bør erhverve dig, skal du overveje, hvilket behov du har. Hvor mange er I i husstanden, der skal på internettet? Hvor mange enheder og hvilken slags enheder tiltænker du at benytte? Hvad laver du typisk, når du bruger internettet?

Jo mere internet du bruger, desto bedre en forbindelse har du behov for. Det gælder især, hvis I er flere om at bruge internettet. Downloader du eksempelvis film eller streamer, så trækker det på båndvidden fra de andre i husstanden hvis du udelukkende har en bredbåndsforbindelse. Med fibernet kan I agere hurtigt og uafhængigt af hinanden.

Med denne guide til forskelligt internet kan du blive klogere på dine muligheder og se nærmere på, hvilke vilkår de enkelte forbindelser og udbydere har.

Sådan færdes du sikkert på internettet

Internettet er ikke blot lut og lagkage. Desværre lurer der også farer i den virtuelle verden. Heldigvis kan du hurtigt og let beskytte dig mod eksempelvis virus og hackerangreb.

Med antivirus installeret på din computer kan du ånde lettet op langt hen af vejen. Antivirus beskytter nemlig dig og din computer, når du færdes på internettet. Programmet scanner løbende din computer for ransomware, malware og virus, og lader dig også vide, hvis andet software på din computer er forældet. Uddateret software kan nemlig efterlade huller for hackere.

En antivirus kan desuden meget mere end at beskytte dig mod angreb. Den kan også hjælpe dig med at huske samt beskytte dine kodeord, stoppe spam fra at lande i din indbakke og lave en back-up af din harddisk.

Et andet rigtigt godt råd er at følge din mavefornemmelse. Hvis noget ligner, at det er for godt til at være sandt, så er det med stor sandsynligvis også således. Indtast derfor ikke dine personlige oplysninger, bankoplysninger eller andre personfølsomme detaljer på hjemmesider, du ikke er sikker på, at du kan stole på.

Udlever heller ikke private informationer ved at klikke på links i din e-mail. Det er en god idé altid at kigge på afsenderens e-mailadresse. Denne kan ofte være med til at afsløre hvorvidt der er tale om et forsøg på at snyde dig gennem et såkaldt phishing-forsøg, eller om afsenderen har gode intentioner.