Sådan kan du gøre døden nemmere for dine pårørende

0
5417

Presser alderdommen på, eller er du involveret i et længerevarende sygdomsforløb, er det klart, at du tænker på døden. Hvad sker der efter livet? Gør det ondt at dø? Hvad med mine efterladte? Det er ikke behagelige tanker at gøre sig, men det er helt klart nødvendigt at gøre sig tankerne. Døden er et vilkår i livet og ved at gøre dig nogle overvejelser, kan du gøre det nemmere for dine nærmeste. I denne artikel beskriver vi nogle emner, som du med fordel kan overveje – det vil i hvert fald være med til at lette det hårde arbejde med praktiske ting som efterladt.

Overvej dine egne ønsker, og kommuniker dem til de nærmeste

Det er forskelligt fra person til person, hvordan de ønsker at lade dødsforløbet foregå. Nogle vil gerne have talt alt igennem og lavet en tjekliste, mens andre blot vil lade de pårørende om alle beslutningerne. Uanset hvad du foretrækker, skal du vide, at det er okay. Det er dit valg, men det er helt klart en god idé at kommunikere dine ønsker ud til dine nærmeste.

Ønsker du at lade dine pårørende tage alle beslutningerne, bør du sige det til dem. Får de det ikke at vide, kan det være svært for de nærmeste at tage de mange beslutninger, for hvad ville den afdøde have ønsket? Forklar, at tiden efter døden er for de sørgende, og derfor er deres ønsker dine ønsker.

Ønsker du i stedet at lave en form for tjekliste, er dette også fuldstændigt acceptabelt. For mange efterladte kan det være en lettelse, da de ikke skal tage stilling, men blot køre efter køreplanen.

Især også tanker omkring begravelsen eller bisættelsen er gode at tale om. Herved kan de pårørende arrangere en ceremoni efter dine ønsker i samarbejde med en bedemand. Kontakt evt. bedemand i Svendborg for at finde ud af, hvad der skal tages stilling til.

Tag stilling til dit liv på internettet efter din død

I dag findes der et utal af sociale medier, digitale platforme og lignende på internettet. Disse lukker ikke sig selv, når en person dør. Kontiene er faktisk ekstra udsatte, når der ikke er nogen til at holde øje med dem mere. Derfor kan du med fordel sørge for at få dem lukket, når du ikke er her længere. Igen er det en god idé at tale med dine nærmeste om deres ønsker også. Vil de gerne bruge din Facebook-profil eller Instagram-konto som en form for mindevæg? Eller er det bedst, at det hele lukkes? Aftal evt. at give adgangskoder til diverse konti, således dine pårørende kan gå ind for at lukke profilerne. Der findes også forskellige virksomheder, der står for lukning af profiler af afdøde. På denne måde bestemmer du selv, hvad der rent faktisk skal ske med dine digitale fodspor og din digitale arv efter døden.

Generelt er det en god idé at tale meget med dine pårørende. Det er hårde samtaleemner, men når de efterladte efterlades alene, vil mange af dem ønske, at de havde taget snakken med dig alligevel.