Sådan spiller du kortspillet Dam

0
314

Damspil er et udfordrende, men underholdende kortspil, som kan spilles med to eller flere spillere. Målet med spillet er at være den første spiller, der får alle sine kort tømt fra hånden og ud på spillepladen.

Hvordan man spiller?

Dam er et kortspil, der både involverer strategi og tilfældigheder. Spillet kræver kun 2 almindelige sæt kort, og mindst 2 deltagere.

Spillet starter med, at hver deltager får tildelt 7 kort, som lægges i en bunke foran dem med billedsiden nedad. Det er vigtigt, at ingen af spillerne ser de kort, som er i deres personlige bunke. De resterende kort bliver lagt i en bunke, i midten af alle deltagerne. Herefter skal man blive enig om, hvilken en af spillerne, som skal startet spillet.

Når man har fundet ud af, hvem der skal starte spillet, så er man klar til at gå i gang. Personen, som starter spillet, tager det øverste kort i midterbunken. Spillerne skal herefter vurdere, om de ville beholde kortet eller ej. Hvis man vil beholde kortet, så skal man tage det øverste kort i sin personlige bunke, og lægge det med billedsiden opad ved siden af bunken i midten. Spilleren må altså gerne kigge på det kort, som de trækker fra midterbunken, men de må ikke se det kort, som ligger øverst i deres personlige bunke. Hvis man ikke vil beholde det kort, som man trækker, så skal kortet ligges i den bunke, hvor billedsiden vender opad. En spiller kan blive ved med at trække og bytte kort, indtil der kommer et kort, som vedkommende ikke vil beholde. Når det sker, så går turen videre til næste spiller.

Sådan finder man vinderen

Spillerne bliver ved med at trække kort fra midterbunken, indtil der ikke er flere kort tilbage. Når bunken er opbrugt, så er spillet færdigt. Når spillet er slut, så finder man vinderen ved at udregne det samlede antal point, som hver spiller har læggende i deres personlig kortbunke.

Herunder er en liste med de forskellige korts tilhørende værdi:

  • Hjerter Konge – 0 point
  • Hjerter Dame – 0 point
  • Es – 1 point
  • 2 til 10 – har deres tilhørnde værdi (f.eks. Spar 7 = 7 point)
  • Knægt (uanset kulør) – 11 point
  • Dame (klør, ruder eller spar) – 13 point
  • Konge (klør, ruder eller spar) – 13 point

Vinderen af spiller er den deltager, som har den laveste sum af point.

Variationer af spillet

Ligesom med alle andre kortspil, så findes der også mange forskellige versioner Dam. De adskiller sig en smule i antallet af kort, der gives til hver spiller, de pointværdier, der tildeles hvert kort, og reglerne for at bytte kort.

Nogle spiller kun med et sæt kort, da man så kan afgøre spillet hurtigere. I andre versioner, så holder spillerne kortene i hånden, så de kan se hvad de bytter med, og andre gange skal spillerne holde kortene med billedsiden udad, så det kun er modstanderne, som kan se deres kort.

Uanset hvilken version af Dam som du spiller, så er det et fantastisk spil, som kan spilles af folk i alle aldre og på alle niveauer. Med lidt øvelse vil du hurtigt blive ekspert i dette klassiske spil! God fornøjelse!