IKEA står på egne ben

0
1300

Det store og verdenskendte møbelvarehus har sagt farvel til grundlæggeren Ingvar Kamprad, der døde den 27. januar 2018. Selvom IKEA nu skal stå på egne ben, skal man som kunde ikke være bekymret. Man kan stadig få det gode gamle LACK-bord og de lækre köttbullar. De fleste har nok før eller siden sat sine ben i et IKEA varehus, men hvor meget ved du egentlig om IKEA og dets afdøde grundlægger?

 

Ingvar Kamprad

IKEA-grundlæggeren er født i Sverige i 1926 og blev 91 år. Han voksede op på en stor gård og familien ejede den største forretning i den lille by. Det med at føre forretning lå altså til familien. Allerede som ung havde han næse for en god handel. Han fandt nemlig ud af, at kan kunne købe en masse tændstikker i Stockholm til billige penge, og sælge dem videre i sin hjemby til en billig pris, og stadig få en fin profit ud af det. Senere hen solgte han blandt andet også fisk, juledekorationer og kuglepenne. Det hele foregik fra hans cykel, hvor han kørte rundt med varerne og solgte til folk på egnen. Ingvar klarede sig godt i skolen, og da han som 17-årig fik sin eksamen, gav hans far en generøs gave, som senere blev brugt til at starte virksomheden vi i dag kender som IKEA.

 

Historien

IKEA blev grundlagt i 1943 i Sverige, og åbnede det første varehus i 1958 Älmhult. Derefter har IKEA virkelig haft fart på, og kan i dag prale med 389 varehuse verden over. De startede med at brede sig til resten af Skandinavien og Europa, og efter de første 20 år havde de varehuse i Tyskland, Norge, Østrig, Danmark og Schweiz. Allerede i 1978 havde IKEA sneget sig udover Europas grænser, og åbnede et varehus i Singapore. Herefter tog det for alvor fart, og på de næste 20 år havde IKEA åbnet i 21 lande mere, inklusiv USA, Storbritannien og Kina.

Ikea udviklede sig med voldsom fart, og det kunne næsten ikke undgås at logoet også skulle modificeres undervejes. Det blå og gule logo er nok mere eller mindre kendt af alle, men har ikke altid set sådan ud. De svenske nationalfarver har kun prydet logoet siden 1983, der før det havde lignet det danske flag i 2 år, med røde og hvide farver. I 1951, da IKEA åbnede sit første varehus, lignede det første logo et rødt segl med teksten ” Kvalitets Garanti – IKEA”. Logoet blev ændret kun 3 år efter til et andet design, men først i 1967 blev logoet ændret til det som vi kender i dag, blot i sort og hvid. Senere kom de karakteristiske farver, som nok ikke bliver ændret lige foreløbigt.

Har du også undret dig over, hvordan man lige fandt på navnet IKEA? Det er faktisk bare en ganske almindelig sammensætning af bogstaver, der endte med at klinge ret godt. Grundlæggeren Ingvar Kamprad har taget sine egne initialer (I.K) og kombineret dem med det første bogstav i navnet på den gård hvor han voksede op (Elmtaryd), samt i den landsby hvor gården lå (Agunnaryd). På den måde blev navnet til IKEA.

 

Meget mere end bare saml-selvmøbler

IKEA´s koncept er klokkeklart – møbler som alle kan have råd til, og ikke kun noget de få kan købe. IKEA vil gerne kombinere funktion, kvalitet, design og lav pris, og således have et bredt udvalg af indretningsartikler, som lever op til konceptet.

IKEA vil gerne have fokus på bæredygtighed og skåne miljøet, så meget som muligt. Derfor er saml-selv møbler en del af IKEA´s koncept. De pakker varen på en smart måde, og du kan selv transportere dit møbel hjem. Miljøet  skånes, ved at det ikke skal fragtes i store lastbiler, og du sparer penge ved at samle møblet selv – win win! Det var en IKEA medarbejder i 1956 der fik den smarte ide til at lave de flade pakker, da han ikke kunne få sit nyindkøbte IKEA bord ind i sin bil. Nu kan alle selv få sine møbler med hjem.

IKEA ledes i dag af en Hollandsk fond, dog er Kamprad familien stadig med i beslutningerne. IKEA er under evig udvikling, og selvom at varehuset nu må savne sin dygtige grundlægger, skal IKEA nok blive ved med at producere de herlige møbler, vi alle elsker og har stående derhjemme.